Vine primavara?oare?privind afara, nu-mi vine sa cred asta, insa fiecare din noi stie ca pe data de 1 martie, sarabatorim venirea primaveriiiiii....cum asa?
printr-un martisor, prins cu snur nosu si alb ,ales cu multa grija...
cand eram copil abia asteptam sa primesc martisoare si sa mi le insir pe toate in piept!acum, acest obicei a inceput sa se piarda, am inceput sa daruim cadouri, flori , bijuterii si aproape orice altceva ,numai acel obiect micut si finut care sa reprezinte cu-adevarat martisorul traditional romanesc(pentru ca da, este o sarbatoare specifica romanilor doar)nu se mai daruieste.
Eu va invit sa descoperim impreuna ce inseamna Martisorul si sa l daruim, sa l primim asa cum se cuvine!
In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".
Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.
Este frumos ca fiecare martisor sa reprezinte persoana careia ii este daruit… sau urarea care vrea sa fie facuta. Un cosar poate transmite bunastare, trifoiul noroc sau ghiocelul poate exprima gingasia.
Daca vreti sa faceti o bucurie cand daruiti un martisor, cautati-l! Cautati-l in asa fel incat sa insemne ceva!
No comments:
Post a Comment